KONTAKT OSS (MAN-FRE 08:00–17:00): +47 40861335
Meny
0
14. april 2024
by Ulf Tjåland

SPISE OG DRIKKEPLAN – BERGEN CITY MARATHON 27. APRIL

Lørdag 27. april går Bergen City Marathon av stabelen med 15.000 deltagere i det som skal være et av verdens vakreste maraton. Her følger en del gode råd og tips om ernæring før, under og etter et langt løp som Bergen City Marathon. Vi har lagt til noen tips for å unngå gnagsår og friksjonsskader.

Kroppens viktigste energikilde når du løper er glykogen. Karbohydrater omdannes til glykogen gjennom fordøyelsesprosessen. Kroppen klarer bare å lagre en begrenset mengde glykogen – circa til 1 times forbruk. For ikke å gå tom for energi, må du derfor tilføre karbohydrater underveis. Både de som løper 1/2 marathon og de som løper full marathon må tilføre karbohydrater. For 5 km er det ikke nødvendig.

ERNÆRING UNDERVEIS

Viktigste prinsipper:

Ikke vent til du merker at du trenger energi – begynn så tidlig som mulig å tilføre næring og gjør det ved faste mellomrom gjennom hele løpet. Da minimerer du risikoen for å gå tom.

Forslag til plan

Innta 1 x 33 g SQUEEZY Energy Gel før drikkestasjonene.

Drikk deretter på drikkestasjon. Sportsdrikk eller vann. På drikkestasjonene serveres SQUEEZY Energy Drink som er mild mot magen og tåles av de fleste i kombinasjon med gel.

Det er 5 drikkestasjoner på halv marathon – 11 på marathon.

Hvis du ønsker å bytte ut gel med energibar, kan du erstatte 1  x SQUEEZY gel med 1/2 x SQUEEZY Energi bar.

200002 - Gel belte

Tips: bruk et gelbelte – da har du full kontroll. SQUEEZY Gelbelte har plass til inntil 8 SQUEEZY Gel. Har dessuten feste for startnummer.

Hvor mange SQUEEZY gel bruker jeg?

Dette er individuelt, og blant annet avhengig av kroppsvekt, intensitet og ikke minst hvor lang tid du bruker. Men et tips er å ha med litt mer enn det du tror du trenger. Det er en rimelig forsikring, tar liten plass og veier lite.

Estimat:   2-4 gel på en halvmarathon (Tid: 1:30 -2:15)

4-8 gel på full distanse marathon (Tid: 3:00-4:30)

Når inntar jeg første gel?

Noen begynner tidlig og allerede på første drikkestasjon, mens andre foretrekker å vente litt. Optimalt ikke senere enn 2. drikkestasjon eller 40-45 min inn i løpet. SQUEEZY gelene er laget for å brukes hele veien og hvis de brukes riktig er det en effektiv og trygg måte å få i seg næring på.

Universitetet i Ålborg gjennomførte i for et noen år siden en undersøkelse som viste at det er stor gevinst å hente på bruke gel på optimal måte. http://squeezynorge.no/11-minutter-raskere-maraton-ved-bruk-av-gel/

SQUEEZY Liquid Energy (tidligere Drink Gel) 

SQUEEZY Liquid Energy inneholder mer væske enn våre tradisjonelle geler og er derfor mer tyntflytende. Det høyere væskeinnholdet medfører at du slipper å drikke til den. Du er derfor ikke avhengig av å innta den i forbindelse med en drikkestasjon.

Dersom du sliter med å få deg i næring, er SQUEEZY Liquid Energy et supert alternativ. Den er dessuten enda mer skånsom mot magen enn den tradisjonelle SQUEEZY Energy Gel. Fås med og uten koffen.

Fun fact:

Verdens første energi gel fra 1987

SQUEEZY lanserte verdens først energi gel i 1987 under navnet SQUEEZY Liquid Energy. Ved innføring av ny emballasje og design i 2023, ble dette navnet funnet frem igjen. Det som tidligere het SQUEEZY Drink Gel har blitt til SQUEEZY Liquid Energy.

Optimal ernæring før start

Det er mulig å øke kroppens lager av glykogen ved å spise riktig i forkant.

De 2-3 siste dagene.  Spis mye karbohydratrik mat – pasta, ris, poteter, grov brødmat. Unngå tungt fordøyelig mat eks med mye fett. Kylling og laks er bra. Grønnsaker/frukt. Vi snakker om en justering, ikke en total omlegging av kosthold.

Løpsdagen. Spis frokost 2-3 timer før. Eks kornblanding med frukt bær, yoghurt, brød med kalkun/skinke og lignende. Spis moderat.

Den siste ½ timen er det fint å drikke litt sportsdrikk eller spise en energibar. En yoghurt er også et godt alternativ.

En fin huskeregel er å ikke å bruke energibar eller sportsdrikk før en begynner å varme opp. Raske karbohydrater før en begynner å bevege seg gjør at blodsukkeret stiger veldig fort, og det fører ofte til at en føler seg sliten etterpå.

TIPS: Bruk Crampfix de siste 1-3 dagene for å øke kroppens lagre av mineraler/salter. Ta også 2-3 kapsler til frokost løpsdagen og eventuelt 2 kapsler underveis. Dette bidrar til bedret muskelfunksjon og redusert risiko for kramper. I tillegg er mineralene i Crampfix viktige for kroppens evne til å ta opp karbohydrater.

Etter målgang

Raske karbohydrater så fort som mulig etter målgang – helst innen 30 minutter. Banan, sportsdrikk, recoverybar og energibar er gode alternativer. Viktig å drikke godt – spesielt hvis det er varmt. Spis et godt balansert måltid innen 2 timer.

Tips for å motvirke gnagsår

Føttene

De fleste har opplevd å få gnagsår under løping eller annen aktivitet.  Selv om det ikke oppstår blemmer og åpne sår, er friksjonsskader i føttene plagsomt og ikke minst unødvendig. Fukt er en faktor som fremmer gnagsår. Sokker som samler fukt i stedet for å transportere fukten bort fra huden er derfor en vanlig årsak. Du skal bruke en sko som er innløpt og som passer din fot. Ikke test de nye løpeskoene i en konkurranse.

Brystvortene

Mange opplever å få såre/blodige brystvorter.  Spesielt utsatt er man i regnvær og hvis du svetter mye. Fukt bidrar til friksjonsskader, og spesielt svette som inneholder mye salt skaper lett sårhet. Vi har to effektive tips:

Mellom lårene/armhuler

century riding cream

Her anbefaler vi også å bruke en antifriksjonskrem for eksempel Sportique Century Riding Cream eller Runguard.

Alle produktene som er nevnt her, vil være mulig å kjøpe på sportsmessen i Viking hallen når du henter startnummer.

Lykke til!