KONTAKT OSS (MAN-FRE 08:00–17:00): +47 40861335 Pga ferieavvikling vil det kunne ta litt lengre tid enn normalt før du mottar varer hvis du bestiller i perioden 2.- 11. juli.
Meny
0
18. september 2013
by Ulf Tjåland

Ernæringstips til Oslo Maraton

F

Til helgen er det Oslo Marathon. Både på halv- og helmaraton er det nødvendig med påfyll av væske og ernæring. Her er noen enkle tips som fungerer bra både for Oslo Maraton og for andre lengre løpskonkurranser.

 

 

Kroppens viktigste energikilde når du løper er glykogen. Karbohydrater omdannes til glykogen gjennom fordøyelsesprosessen. Kroppen klarer bare å lagre en begrenset mengde glykogen. For å unngå å gå tom for energi, må du derfor tilføre karbohydrater underveis viser du løper lenge. Både de som løper ½ – marathon og de som løper hel marathon må tilføre karbohydrater. For 10 km og kortere vil det for de fleste være unødvendig

ERNÆRING UNDERVEIS PÅ LANGE LØP

Viktigste prinsipper: Forbered deg – legg en plan og gjennomfør den. Spis og drikk forebyggende!

 

200002 - Gel belte

-1 x 25 g Squeezy Gel inntas konsekvent før hver drikkestasjon. Supelgel med koffein mot slutten.

-Drikk deretter på drikkestasjon. Sportsdrikk eller vann. Squeezy sine sportsdrikker  tåles av de aller fleste i kombinasjon med gel. Noen andre merker kan være tøffere mot magen – dette må dere sjekke ut før konkurransedagen.

Tips: bruk et gelbelte – da har du full kontroll.

Optimal ernæring før start

Det er mulig å øke kroppens lager av glykogen ved å spise riktig i forkant.

De 2-3 siste dagene.  Spis mye karbohydratrik mat – pasta, ris, poteter, grov brødmat. Unngå tungt fordøyelig mat eks med mye fett. Kylling og laks er bra. Grønnsaker/frukt. Vi snakker om en justering, ikke en total omlegging av kosthold.

 

Løpsdagen. Spis frokost 2-3 timer før. Eks kornblanding med frukt bær, yoghurt, brød med kalkun/skinke og lignende. Spis moderat.

Den siste ½ timen er det fint å drikke litt sportsdrikk eller spise en energibar. En yoghurt er også et godt alternativ.

En fin huskeregel er å ikke å bruke energibar eller sportsdrikk før en begynner å varme opp. Raske karbohydrater før en begynner å bevege seg gjør at blodsukkeret stiger veldig fort, og det fører ofte til at en føler seg sliten etterpå.

TIPS: Squeezy Carboloader brukes de 2-3 siste dagene for å maksimalisere  kroppens glykogenlagre før en konkurranse. Er suveren i kombinasjon med lett frokost på løpsdagen når starten går tidlig.

Etter målgang

Raske karbohydrater så fort som mulig etter målgang –innen 30 minutter – helst raskere. Banan, sportsdrikk, recoverybar og energibar er gode alternativer. Viktig å drikke godt – spesielt hvis det er varmt. Spis et godt balansert måltid innen 2 timer.

Lykke til!