KONTAKT OSS (MAN-FRE 08:00–17:00): +47 40861335 Pga ferieavvikling vil det kunne ta litt lengre tid enn normalt før du mottar varer hvis du bestiller i perioden 2.- 11. juli.
Meny
0
05. september 2019
by Ulf Tjåland

Ernæringstips og Tips mot gnagsår for Trolljegerprøven.

Trolljegerprøven er et hardt terrenghinderløp. Løpet går i en krevende løpe med mellom 30 – 40 hinder fordelt på en strekning på 8 km. Løypen går i myr, over bekker og vann, gjennom skog og på sti, og du blir garantert våt. De fleste deltar på et lag som samarbeider om å gjennomføre løpet. Det er normalt å bruke mellom 1,5 og 2,5 time.

Trolljegerprøven har generelt høy intensitet. Kroppens viktigste energikilde under Trolljegerprøven vil da være glykogen. Karbohydrater omdannes til glykogen gjennom fordøyelsesprosessen. Kroppen klarer bare å lagre en begrenset mengde glykogen. For ikke å gå tom for energi, må du derfor tilføre karbohydrater underveis.

Det er totalt 3 drikkestasjoner. Her serveres det blant annet SQUEEZY Energy Drink.

ERNÆRING UNDERVEIS

Ikke vent til du merker at du trenger energi – begynn så tidlig som mulig å tilføre næring og gjør det ved faste mellomrom gjennom hele løpet. Da minimerer du risikoen for å gå tom.

Vi anbefaler at du inntar 1 x SQUEEZY Energy Gel 33 g før hver drikkestasjon. Ta til deg drikke på drikkestasjon etter at du har inntatt gel – vann eller sportsdrikk. Kvitt deg også med emballasjen på drikkestasjonen.

http://squeezynorge.no/butikk/energigel/squeezy-energy-gel-12-x-33-g-miks/

Alternativt kan du bruke SQUEEZY Drink Gel. SQUEEZY Drink gel inneholder mer væske enn våre tradisjonelle geler og er derfor mer tyntflytende. Det høyere væskeinnholdet medfører at du slipper du å drikke til den, og du er derfor ikke avhengig av å innta gelen i forbindelse med en drikkestasjon.

Alle typer SQUEEZY gel fås med og uten koffen.

http://squeezynorge.no/butikk/energigel/squeezy-super-drink-gel-60-ml-12-pack/

 

Hvis du ikke ønsker å bruke gel, er alternativet energibarer. Beregn ca 1 1/2 SQUEEZY Energy bar pr time. Dvs forventer du å bruke 2 timer, bør du minimum ha med deg 3 barer.

Vi har 3 ulike barer som er velegnet for bruk under høy intensitet: SQUEEZY Energy Bar Frukt, SQUEEZY Super Energy Bar Cola m koffein og SQUEEZY Organic Energy Bar (uten glutenholdige ingredienser.

http://squeezynorge.no/butikk/energibarer/squeezy-energy-bar-frukt-50-g/

 

Hvor mye næring trenger jeg underveis?

Dette er individuelt, og blant annet avhengig av kroppsvekt, intensitet og ikke minst hvor lang tid du bruker. Men et tips er å ha med litt mer enn det du tror du trenger. Det er en rimelig forsikring, tar liten plass og veier lite.

Estimat:   2-5 gel eller 2-4 barer (Tid: 1:30-2:30)

Optimal ernæring før start

Det er mulig å øke kroppens lager av glykogen ved å spise riktig i forkant.

De 2-3 siste dagene.  Spis mye karbohydratrik mat – pasta, ris, poteter, grov brødmat. Unngå tungt fordøyelig mat eks med mye fett. Kylling og laks er bra. Grønnsaker/frukt. Vi snakker om en justering, ikke en total omlegging av kosthold.

Konkurransedagen. Spis frokost 2-3 timer før. Eks kornblanding med frukt bær, yoghurt, brød med kalkun/skinke og lignende. Spis moderat.

Den siste ½ timen er det fint å drikke litt sportsdrikk eller spise en energibar. En yoghurt er også et godt alternativ.

TIPS 1: SQUEEZY Carboloader brukes de 2-3 siste dagene for å maksimalisere kroppens glykogenlagre før en konkurranse. Er suveren i kombinasjon med lett frokost på løpsdagen når starten går tidlig.

http://squeezynorge.no/butikk/energidrikker/squeezy-carload-drink-500-g-sitron/

 

TIPS 2: Bruk Crampfix de siste 2-3 dagene for å øke kroppens lagre av mineraler/salter. Ta også 2-3 kapsler til frokost på konkurransedagen og eventuelt 2 kapsler underveis. Dette bidrar til bedret muskelfunksjon og redusert risiko for kramper.

 


Etter målgang

Raske karbohydrater så fort som mulig etter målgang – helst innen 30 minutter. Banan, sportsdrikk, recoverybar og energibar er gode alternativer. Viktig å drikke godt Spis et godt balansert måltid innen 2 timer.

 

 

Tips for å motvirke gnagsår

Føttene

De fleste har opplevd å få gnagsår under løping eller annen aktivitet.  Selv om det ikke oppstår blemmer og åpne sår, er friksjonsskader i føttene plagsomt og ikke minst unødvendig. Fukt er en faktor som fremmer gnagsår og du blir garantert våt under trolljeger prøven.

Du skal bruke en sko som er innløpt og som passer din fot. Ikke test de nye skoene under Trolljegerprøven.

  1. Bruk en skikkelig løpesokk som er laget av hudvennlige materialer som evner å transportere fukt bort fra foten. En tradisjonell bomullsokk holder på fukten og er din beste garanti for å få gnagsår.

http://squeezynorge.no/butikk/sokker/lopesokk/

http://squeezynorge.no/butikk/sokker/hilly-off-road/

Brystvortene

Mange opplever å få såre/blodige brystvorter.  Spesielt utsatt er man i regnvær og hvis du svetter mye. Fukt bidrar til friksjonsskader, og spesielt svette som inneholder mye salt skaper lett sårhet. Vi har to effektive tips:

 

http://squeezynorge.no/butikk/sportskrem/runguard-original-tm-gnagsar-beskyttelse/

http://squeezynorge.no/butikk/tilbehor/nipguard/

 

Mellom lårene/armhuler

Her anbefaler vi også å bruke en antifriksjonskrem for eksempel Sportique Century Riding Cream eller Runguard.

http://squeezynorge.no/butikk/sportskrem/sportique-century-riding-cream-100-ml/

 

 

Lykke til!